Monday, November 30, 2009

Aku Terima Nikahnya-Perkahwinan ialah kombinasi cinta,perasaan,keinginan dan tanggungjawab

-Ada hari,rumah tangga belayar dalam perahu cinta,Ada harinya pula,rumah tangga bertahan dengan rasa tanggungjawab dan amanah disisi yang ESa.CInta itu naluri,nmaun kedewasaan mengendalikan cinta,itulah jati diri.


-Dalam soal rumah tangga janganlah terlalu memilih dan hanya mencari yang paling sempurna.Jika kita mahu yang sempurna,maka apabila nanti kita membuat keputusan untuk menerima seseorang,kita menganggapnya sebagai yang sempurna.Jika rumah tangga dibina atas fikiran seperti itu,kita tidak expect sebarang kekurangan.Maka selepas berumah tangga,hanya kekurangan isteri sahajalh yang sering terlihat di mata kerna kita menunjukkan kesempurnaan.Terimalah seseorang seadanya.Kebaikan disyukuri,kekurangan diredhai.

APA ERTI KEBAHAGIAN?
-Kebahagian rumah tangga bukanlah pada kuantiti masa yang diluangkan bersama isteri dan anak-anak.Pentingnya ialah kualiti.BErapa ramai orang yang yang meluangkan banyak masa bersama keluarga tetapi hakikatnya tidak bersama.Mereka sebumbung tetapi masing 2 menghadap TV.SEmemngnya komunikasi penting dalm berumah tangga.


-Apabila datang 'MELAMAR' kepadamu seseorang yang kamu redha agamanya dan akhlaknya,maka kahwinlah.JIka kamu yidak laksanakan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan kerosakan yang luas.


-Nabi S.A.W mengingtkan kita
"RAHSIAKANLAH PERTUNGAN DAN IKLANKAN(maklumkan)TENTANG PERKHWINAN."

-Pertungan ialah suatu komitmen yang belum pasti.Ia mungkin berakhir dengan dengan perkhwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan..Namun Ulama menjelaskan bahawa antara hikmah menggesa pertungan tidak dihebah-hebahkan kerana untuk menjaga nikmat ini daripda kerosakn hasad manusia yang tidak baik.

-"Apabila seseorang hamba berkahwin,maka sesungguhnya dia telah menyempurnakan separuh daripada agamanya.


-Perempuan kuat pada emosi,maka emosinya terpilih untuk hanya untuk diberikan kepada suamianya tercinta dan anak-ankanya.

-jangan berkahwin sekadar untuk mendapotkan sijil halal

-Cinta sebenar harus terbit dari emosi dan naluri fitrah manusia.Namun ia lahir juga dengan sandaran rasional dan sedar diri terhadap terhadap asas cinta itu,tanggungjawab yang mengiringi cinta tersebut serta kesan yang bakal lahir dari mematerialisasikan perasaan cinta seperti ini.CInta yang Ada 'SENSE OF BEGIN WITH THE END IN MIND'

-Hindarilah daripda perbuatan menyeksa diri dengan mencari cinta di dalam MATRIKULASI.

-Ada juga kebnyakkan mereka berkahwin semasa beljar dapt mengekalkan prestasi pengajian,malah ada yang bertmbah cemerlang.Hanya segelintir yang kecundang......Fikirkan semua ini supaya anda bercinta dan bukan bermain cinta


-Perempuan dinikahi kerana empat perkara,kerana hartanya,kerna keturunannya,kerna kecantikannya dan kerna agamnya.Maka pilihlah yang memilki agama,nescaya sejahteralah hidupnya.

Berapa Kali kita boleh Sms dengan tunang?

-"Bukankah Nabi S.A.W sudah mengajar kita,bahawa hati ini tenang denagn kebaikan dan gelisah terhadap dosa dan kejahatan." .

-Mintalah fatwa dari hati .Di samping hati itu juga perlu sentiasa berada dalam nada sedar yang baik terhadap Allah S.W.T.

-Telefon,email n sms....tanya khabar jawapnnya ialah bersederhanalah.Bila hati rasa tidak kena,semacam agak berlebihan dan tersasar darpada mksud 2 yang maaruf,belajar tekan brek dan kawal stering..

-Antara hikmah bertunang ialah untuk saling beljar mengenal insan baru yang bakal menjadi teman seumur hidup tetapi proses kenal mengenal itu masih dalm keadaan kedua-duanya adadlah pasngan yang belum ada ikatan yang menghalalkan pergaulan.Maka bijak-bijaklah mengatur

-Hargailah kasih sayang suami isteri,Pandanglah dengan pandangan yang hati kerna ia pandnagan hakiki.


Kalau ingin mengetahui lebih lanjut,belilah bukunya...SEkian terima kasih kerna sudi membaca..

No comments: